Utrudnianie kontaktów z dzieckiem jako jeden ze skutków rozwodu
Wrzesień 7, 2016
Dobry detektyw, czyli jaki Najważniejsze cechy dobrego detektywa
Dobry detektyw, czyli jaki? Najważniejsze cechy dobrego detektywa
Październik 8, 2016

Dlaczego warto jeść daktyle

Po pierwsze dlatego, że są smaczne i bardzo słodkie, po drugie dlatego, że mają właściwości odżywcze i dostarczają wielu cennych składników.

Właściwości odżywcze daktyli

Daktylowce to drzewa osiągające do 35 m wysokości, uprawiane są w suchym klimacie. Owoce przypominają nasze śliwki. Ich miąższ jest soczysty i bardzo słodki. Tą wyjątkową słodycz daktyle zawdzięczają dużej ilości cukrów prostych, glukozy, sacharozy i fruktozy. Cukry te są łatwo przyswajalne i nie podnoszą poziomu cukru we krwi. Daktyle są cennym źródłem energii i dlatego chętnie spożywane są przez osoby intensywnie uprawiające sport.

Daktyle zawierają bardzo dużo potasu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania serca i mózgu. Działają przeciwzakrzepowo i przeciwmiażdżycowo, obniżają poziom złego cholesterolu. Jedzenie daktyli zapobiega zawałom serca, udarom i wylewom mózgu.

Świeże daktyle zawierają 15 naturalnych witamin i minerałów, są one łatwiej przyswajane niż witaminy syntetyczne. Zawartość salicylanów sprawia, że daktyle działają podobnie jak popularna aspiryna, dlatego ich jedzenie zalecane jest w okresie jesiennym i zimowym, kiedy narażeni jesteśmy na przeziębienia.

Wartość energetyczna daktyli jest wysoka, 282 kcal w 100 g, ale duża zawartość błonnika sprawia, że dobrze wpływają na perystaltykę jelit, zapobiegają zaparciom. To te właściwości powodują, że daktyle zalecane są w dietach odchudzających. Warto zwrócić uwagę, że daktyle suszone zawierają więcej błonnika niż daktyle świeże.

Jak spożywać daktyle

Świeże daktyle o cienkiej skórce oraz miękkim i soczystym miąższu są doskonałą przekąską między posiłkami. Wystarczą 2, 3 daktyle, by nie tylko zaspokoić głód, ale dostarczyć organizmowi cennych składników. Taka przekąska wskazana jest szczególnie dla osób intensywnie pracujących umysłowo, żyjących w stresie. Zawartość witamin z grupy B bardzo dobrze wpływa na system nerwowy.

Jako źródło energii spożywanie daktyli niezastąpione jest przed i po treningach na siłowni, sali gimnastycznej lub w terenie.

Daktyle to bardzo dobry dodatek do deserów, ciast oraz musli. Arabowie większe odmiany daktyli np. Medjool nadziewają orzechami, migdałami, suszonymi owocami lub papryką.

Zobacz także: http://organichouse.eu/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge

Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.
Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Zgadzam się