Soki własnoręcznie przygotowywane: jakich błędów należy unikać?
Świadomość Polaków dotycząca dbania o własne zdrowie jest coraz większa. Dzisiaj wiemy 
już, że należy przywiązywać baczną uwagę do tego, co pojawia się na naszych talerzach. 
Ogromne znaczenie ma również to, co pijemy. Osoby dbające o zdrowie coraz częściej 
stawiają na własnoręcznie przygotowane soki. Wyciskarka do soków jest urządzeniem 
pozwalającym na przyrządzenie soku nie tylko z owoców, ale także warzyw i ziół. Trzeba 
jednak uważać na rozmaite błędy, które mogą obniżać wartość odżywczą napoju. 
 
Przygotowywanie soku ze zbyt dużej ilości słodkich owoców 
 
Słodki smak jest bardzo przez nas lubiany. Niestety, na ogół wiąże się z ogromną ilością cukru. Nie 
inaczej jest w przypadku słodkich owoców, które tego składnika zawierają w sobie naprawdę wiele. 
Trzeba pamiętać, że cukier w nadmiarze bardzo nam szkodzi. Odbija się negatywnie na kondycji 
naszych naczyń krwionośnych, może też prowadzić do powstawania nadwagi. Chcąc sięgać po 
zdrowe soki oraz koktajle, należy przygotować je przede wszystkim z warzyw. Te w zielonym 
kolorze są idealne. Owoce powinny być jedynie dodatkiem poprawiającym smak. Warto jednak 
wiedzieć, że wyjątkiem od reguły jest cytryna oraz limonka. Zawierają one śladową ilość cukru. W 
związku z tym do soku można dodawać je w dowolnej ilości. 
 
Przygotowywanie soku z jednego składnika 
 
Każdy z nas ma swój ulubiony owoc czy warzywo. Warto jednak wiedzieć, że w przypadku soków 
nie należy się ograniczać. Im więcej składników trafi do wyciskarki, tym oczywiście lepiej. Do 
tego soki jednoskładnikowe mają monotonny smak. W efekcie dość szybko ochota na nie może 
minąć. Mieszając rozmaite składniki, możemy każdego dnia pić sok o zupełnie innym smaku. 
 
Wybieranie produktów niskiej jakości 
 
Sekretem udanego soku, który jednocześnie będzie prawdziwą bomba witaminową są owoce oraz 
warzywa najwyżej jakości. Najlepiej jest, jeśli sok przygotowywany jest z owoców i warzyw 
pochodzących z upraw ekologicznych. Trzeba bowiem pamiętać, że wiele produktów używanych 
do produkcji soków bardzo mocno kumuluje nawozy sztuczne oraz pestycydy, które ostatecznie 
trafiają do naszej szklanki. Chcąc mieć pewność, że sięga się po zdrowy sok, który nie odbije się 
negatywnie na zdrowiu, należy zainwestować w produkty dobrej jakości. 
 
Niewłaściwe przechowywanie 
 
Aby sok z warzyw lub owoców nie tracił swoich właściwości, musi być odpowiednio 
przechowywany. Trzeba pamiętać o tym, aby zaraz po przygotowaniu wstawić go do lodówki. 
Wówczas nie będzie się utleniał. Większość soków z wyciskarki można przechowywać 
maksymalnie czterdzieści osiem godzin. Niektóre – na przykład ten z pomarańczy – są trwalsze i 
nie tracą swoich właściwości przez siedemdziesiąt dwie godziny. Soki najlepiej wlewać w szklane 
butelki. Należy unikać umieszczania ich w kartonach oraz metalowych naczyniach. Materiały te 
wchodzą bowiem w reakcje chemiczne z substancjami znajdującymi się w soku. 
 
Własnoręcznie przygotowany sok to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Aby jednak sok 
był prawdziwą zdrowotną bombą, należy unikać błędów przy jego przygotowaniu oraz 
przechowywaniu.  
 
Więcej o sokach, wyciskarkach na https://cookandlove.pl/wyciskarki-do-sokow.html 
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge

O Nas

Portal "Mutuelles.edu.pl" powstał z myślą o publikowaniu interesujących wiadomości z kraju i świata. Poruszamy najważniejsze tematy, nie boimi się trudnych pytań.

Zależy nam na świeżych i sprawdzonych informacjach. Jeśli chcesz, żeby to właśnie Twoją sprawę nagłośnić na naszym portalu, zapraszamy do kontaktu.

Mail: kontakt@mutuelles.edu.pl

Video


Facebook
  • Facebook