Dlaczego warto jeść daktyle

Po pierwsze dlatego, że są smaczne i bardzo słodkie, po drugie dlatego, że mają właściwości odżywcze i dostarczają wielu cennych składników.

Właściwości odżywcze daktyli

Daktylowce to drzewa osiągające do 35 m wysokości, uprawiane są w suchym klimacie. Owoce przypominają nasze śliwki. Ich miąższ jest soczysty i bardzo słodki. Tą wyjątkową słodycz daktyle zawdzięczają dużej ilości cukrów prostych, glukozy, sacharozy i fruktozy. Cukry te są łatwo przyswajalne i nie podnoszą poziomu cukru we krwi. Daktyle są cennym źródłem energii i dlatego chętnie spożywane są przez osoby intensywnie uprawiające sport.

Daktyle zawierają bardzo dużo potasu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania serca i mózgu. Działają przeciwzakrzepowo i przeciwmiażdżycowo, obniżają poziom złego cholesterolu. Jedzenie daktyli zapobiega zawałom serca, udarom i wylewom mózgu.

Świeże daktyle zawierają 15 naturalnych witamin i minerałów, są one łatwiej przyswajane niż witaminy syntetyczne. Zawartość salicylanów sprawia, że daktyle działają podobnie jak popularna aspiryna, dlatego ich jedzenie zalecane jest w okresie jesiennym i zimowym, kiedy narażeni jesteśmy na przeziębienia.

Wartość energetyczna daktyli jest wysoka, 282 kcal w 100 g, ale duża zawartość błonnika sprawia, że dobrze wpływają na perystaltykę jelit, zapobiegają zaparciom. To te właściwości powodują, że daktyle zalecane są w dietach odchudzających. Warto zwrócić uwagę, że daktyle suszone zawierają więcej błonnika niż daktyle świeże.

Jak spożywać daktyle

Świeże daktyle o cienkiej skórce oraz miękkim i soczystym miąższu są doskonałą przekąską między posiłkami. Wystarczą 2, 3 daktyle, by nie tylko zaspokoić głód, ale dostarczyć organizmowi cennych składników. Taka przekąska wskazana jest szczególnie dla osób intensywnie pracujących umysłowo, żyjących w stresie. Zawartość witamin z grupy B bardzo dobrze wpływa na system nerwowy.

Jako źródło energii spożywanie daktyli niezastąpione jest przed i po treningach na siłowni, sali gimnastycznej lub w terenie.

Daktyle to bardzo dobry dodatek do deserów, ciast oraz musli. Arabowie większe odmiany daktyli np. Medjool nadziewają orzechami, migdałami, suszonymi owocami lub papryką.

Zobacz także: http://organichouse.eu/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge

O Nas

Portal "Mutuelles.edu.pl" powstał z myślą o publikowaniu interesujących wiadomości z kraju i świata. Poruszamy najważniejsze tematy, nie boimi się trudnych pytań.

Zależy nam na świeżych i sprawdzonych informacjach. Jeśli chcesz, żeby to właśnie Twoją sprawę nagłośnić na naszym portalu, zapraszamy do kontaktu.

Mail: kontakt@mutuelles.edu.pl

Video


Facebook
  • Facebook